عنصر مادی جرم ترک فعل؛پایان نامه جرم قتل در حقوق ایران |
![]() |
عنصر مادی جرم ترک فعل؛پایان نامه جرم قتل در حقوق ایران
عنصر مادی جرم ترک فعل و دیدگاهها
یکی از قواعد مسلّم حقوق جزا این است که نمیتوان کسی را به صرف قصد ارتکاب جرم، مجازات کرد. باید این نیت مجرمانه در قالب رکن مادی جرم، تحقق عینی پیدا کند. مسلما افعال مثبت نظیر کشتن با چاقو و گلوله، ایراد ضرب و جرح، پرتاب کردن از بلندی، خفه کردن، و مسموم نمودن صلاحیت به فعلیت رساندن این قصد را دارد و رکن مادی جرم قتل محسوب میشود؛ ولی آیا ترک فعل (فعل ناشی از ترک فعل) در شرایط خاصی میتواند رکن مادی جرم قرار گیرد؟
در پاسخ به این سؤال، حقوقدانان و فقها، اتفاقنظر ندارند و دیدگاههای مختلفی در این زمینه ابراز داشتهاند که به طور خلاصه مورد بحث و بررسی قرار میگیرد.
2-3-4-1- نفی مطلق
نظریه غالب در حقوق فرانسه این است که تارک مسئول و سبب وقوع نتیجه مجرمانه نیست و ترک فعل و امتناع نمیتواند عنصر مادی جرم واقع شود. دو دلیل برای تأیید این دیدگاه میتوان اقامه کرد:
الف. یکی از شرایط مهم مسئولیت کیفری وجود رابطه سببیت بین ترک فعل و نتیجه مجرمانه است. در موارد ترک فعل، این رابطه وجود ندارد؛ چون ـ برای مثال ـ مرگ کودک غریق و انسان گرسنه، در اثر خفگی در آب یا به دلیل فشار گرسنگی به وقوع پیوسته است نه در نتیجه بیرون نکشیدن از آب یا ندادن غذا از سوی فرد خودداریکننده. به بیان دیگر، فرد تارک در اینگونه موارد مانع مرگ نشده است، در حالی که برای تحقق مسئولیت کیفری، او باید باعث و سبب مرگ شده باشد.[1]
در پاسخ میتوان گفت: درست است که در همه موارد ترک فعل، رابطه سببیت و استناد بین ترک فعل و نتیجه مجرمانه حاکم نیست و اگر نقش تارک فعل در تحقق نتیجه مجرمانه تنها به این صورت باشد که مانع مرگ مجنیعلیه نشده، این اشکال، بجاست که عدم مانع جزئی از اجزای علت تامه است؛ معقول نیست که تأثیر بقیه اجزا را نادیده گرفت و مرگ را به جزء ضعیف از علت تامه نسبت داد؛ ولی در مواردی که سببْ اقوا از مباشر باشد، عدم مانع جانشین علت تامه میگردد و عرفا تأثیر بقیه اجزا نادیده گرفته میشود. به بیان واضحتر، مباشر جرم به دلیل فقدان عقل، قدرت، اختیار، علم و بلوغ دارای مسئولیت کیفری نباشد. در این صورت، سبب یعنی شخصی که با وجود توانایی از وقوع جرم جلوگیری نکرده، مباشر معنوی ارتکاب جرم محسوب شده و مسئول نتیجه محرمانه میباشد؛ همانند موارد ذیل:
الف. مباشر جرم عامل طبیعی باشد. مانند تلف و خسارت ناشی از ریزش دیوار و ضامن بودن صاحب آن به دلیل آگاهی از خطر ریزش آن و کوتاهی و سهلانگاری او در اصلاح و تعمیر آن.
ب. مباشر جرم جاهل باشد؛ مانند عدم آگاهی راننده لوکوموتیو نسبت به عدم تنظیم خطوط راهآهن توسط سوزنبان که منجر به تصادف دو قطار گردد. در این صورت سوزنبان ضامن است، چون در انجام مسئولیت قانونی خویش تفریط و کوتاهی نموده است.
ج. مباشر جنایت حیوان باشد و مالک آن با وجود آگاهی نسبت به وضعیت خطرناک آن در مراقبت و حراست از آن سهلانگاری کند.نیز در مواردی که خودداریکننده با تعهد و الزام شخصی حیات مجنیعلیه را وابسته به فعل نجاتبخش خود نماید و مجنیعلیه با خیال راحت به دلیل اعتماد به اقدام نجاتبخش آن شخص دست به اقدام خطرناک بزند؛ مثل تعهد مربی شنا و نجات غریق در قبال
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1398-07-17] [ 06:41:00 ب.ظ ]
|